Kolejna fala upałów. Kolejne wakacje dla piekarnika. Kolejny łatwy przepis :). Tym razem miniserniczki z serka mascarpone, które najlepiej smakują schłodzone i w towarzystwie świeżych owoców i mięty. Przygotowanie zajmie maksymalnie 15 minut. No może 20, jeśli tak jak ja przejdziecie się do ogrodu po owoce.
Składniki (na 8 kokilek):
- 100g herbatników
- 60g roztopionego masła
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki
- 3 łyżki cukru pudru
- Owoce i mięta do przybrania
Herbatniki kruszymy na drobny pył i mieszamy z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Rozkładamy kruchy spód do foremek i ugniatamy go za pomocą łyżki. Foremki odstawiamy do lodówki, na czas przygotowania masy serowej. Serek mascarpone ubijamy ze śmietanką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy cukier puder i całość mieszamy. Masę serową rozkładamy po równo do foremek. Serniczki dekorujemy owocami i listkami mięty. Warto je schłodzić przez co najmniej 15 minut, ale będą również smaczne od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!