17 sierpnia 2015

Arbuzowe lody na patyku

Przygotowanie domowych lodów jest czasochłonne, pracochłonne i zdecydowanie nie jest proste. Jednak można w prosty i łatwy sposób przygotować lody na patyku. Dzisiaj przedstawiam wam lody arbuzowe. Nie wymagają od nas ani czasu, ani dużo wysiłku, ani nawet wielu składników. Jeśli nie macie w domu foremek do lodów, wykorzystajcie plastikowe kubeczki i patyczki.


Składniki (na 4 lody):
  • ok 1/8 średniego arbuza
  • 2 kiwi
  • Opcjonalnie: groszki czekoladowe

Arbuza kroimy w mniejsze kawałki i wyciągamy pestki. Miksujemy na owocową papkę i przekładamy do foremek. Możemy dodać groszki czekoladowe, jednak nie dodawałabym posiekanej czekolady, gdyż mogłaby się rozpuścić i zmienić smak lodów. Foremki odkładamy na chwilę do zamrażarki. Kiwi obieramy i miksujemy, niezbyt długo żeby nie zmiksować pestek. Kiwi przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek (można pominąć). Papkę z kiwi przekładamy do foremek, wkładamy do nich patyczki i odstawiamy do zmrożenia do zamrażarki. Lody wyciągamy z foremek, polewając je ciepłą wodą. Oczywiście foremki, nie lody ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!