18 czerwca 2015

Truskawkowe crumble

Latem nikt nie ma ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, a już na pewno przy rozgrzanym piekarniku. W te upalne dni idealnie sprawdzi się crumble, czyli owoce zapiekane z posypką. Jeśli robicie jakieś drożdżowe wypieki i zostanie Wam kruszonka, nie wyrzucajcie jej! Przygotujcie kokilki lub inne foremki, wypełnijcie je dowolnymi owocami i posypcie kruszonką. Wystarczy odrobinę zapiec i gotowe. Pyszny, prosty deser. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło z gałką pysznych lodów.


Składniki (na około 6 kokilek):
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 kopczaste łyżki mąki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 szklanka truskawek
  • 6 łyżeczek cukru

Rozgrzewamy piekarnik do ok 180°C. Roztapiamy masło i odstawiamy do ostudzenia. Cukier mieszamy w misce z mąką. Następnie dodajemy masło i mieszamy do uzyskania mokrych grudek. Dodajemy płatki migdałowe i ponownie mieszamy. Truskawki kroimy w ósemki lub ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Rozkładamy je do kokilek i posypujemy je cukrem, po łyżeczce do każdej kokilki. Następnie posypujemy je kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zrumienienia się kruszonki, mniej więcej 8-10 minut. Podajemy na ciepło, najlepiej z gałką lodów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!