05 maja 2015

Śniadaniowe muffinki z płatkami kukurydzianymi

Lubicie płatki śniadaniowe? W takim razie pokochacie te muffinki! Muffinki są klasyczne, za to wyróżniają się dzięki mlecznemu kremowi i prażonym płatkom kukurydzianym.


Składniki (na 12 muffinek):
Prażone płatki kukurydziane:
  • 2 łyżki masła
  • 3 kopczate łyżki brązowego cukru
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych

Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Dosypujemy do niego cukier i mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści a całość zacznie się lekko pienić dodajemy szczyptę soli i płatki kukurydziane. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Gotowe płatki rozkładamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie róbcie tego rękoma, ponieważ płatki będą bardzo gorące. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Muffinki:
  • 220g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180g cukru
  • 60g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 250ml maślanki lub śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego

Rozgrzewamy piekarniki do 180°C. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce łączymy pozostałe składniki. Mokre składniki przelewamy do suchych i wszystko mieszamy rózgą kuchenną jedynie do połączenia się składników. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Krem mleczny
  • 250ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru

Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko w proszku i cukier puder i wszystko dokładnie łączymy.

Na ostudzone babeczki nakładamy krem z pomocą rękawa cukierniczego lub szpatułki. Całość posypujemy płatkami kukurydzianymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!