Lubicie płatki śniadaniowe? W takim razie pokochacie te muffinki! Muffinki są klasyczne, za to wyróżniają się dzięki mlecznemu kremowi i prażonym płatkom kukurydzianym.
Składniki (na 12 muffinek):
Prażone płatki kukurydziane:
- 2 łyżki masła
- 3 kopczate łyżki brązowego cukru
- Szczypta soli
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Dosypujemy do niego cukier i mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści a całość zacznie się lekko pienić dodajemy szczyptę soli i płatki kukurydziane. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Gotowe płatki rozkładamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie róbcie tego rękoma, ponieważ płatki będą bardzo gorące. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Muffinki:- 220g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180g cukru
- 60g roztopionego masła
- 2 jajka
- 250ml maślanki lub śmietany
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego
Rozgrzewamy piekarniki do 180°C. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce łączymy pozostałe składniki. Mokre składniki przelewamy do suchych i wszystko mieszamy rózgą kuchenną jedynie do połączenia się składników. Masę przekładamy do papilotek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Krem mleczny- 250ml śmietany kremówki
- 4 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżka cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko w proszku i cukier puder i wszystko dokładnie łączymy.
Na ostudzone babeczki nakładamy krem z pomocą rękawa cukierniczego lub szpatułki. Całość posypujemy płatkami kukurydzianymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!