21 maja 2015

Różane cake pops

Już niedługo Dzień Matki. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są prezenty wykonane własnoręcznie. Tak, wiem, brzmi to banalnie, ale taka jest prawda. Żadna biżuteria, książka czy film nie przebiją ciasta czekoladowego. Jednak dziś chciałabym podzielić się z wami przepisem na różane cake pops, czyli ciasteczkowe lizaki. Można je zrobić z dowolnego ciasta z dodatkiem serka mascarpone, nutelli lub kremu maślanego. Ja postanowiłam przygotować takie o smaku różanym i udekorować je w taki sposób, by mogły utworzyć bukiet. Moim zdaniem jest to idealny prezent dla mamy.


Składniki (na około 20 lizaków):
  • 300g suchego ciasta
  • Kilka łyżek kremu maślanego
  • 200g czekolady białej, mlecznej lub gorzkiej
  • Masa cukrowa
  • Kolorowy cukier
  • Patyczki do lizaków

Różane babeczki (na 12 babeczek): Przepis pochodzi z książki "Sezonowe słodkości" Cupcake Jemma
  • 37g pistacji (ja użyłam migdałów)
  • 125g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g cukru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125g miękkiego masła
  • 2 duże jajka
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (pominęłam)
  • 1/2 łyżeczki wody różanej
  • 1 1/2 łyżki mleka

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C z termoobiegiem. Siekamy grubo pistacje i wsypujemy do dużej miski, a następnie przesiewamy do niej suche składniki. Dodajemy masło i jajka i miksujemy 60 sekund. Mieszamy ekstrakt waniliowy i wodę różaną z mlekiem, następnie dodajemy do masy i ubijamy 20 sekund, aż składniki dobrze sie wymieszają. Szpatułką zbieramy pozostałości z brzegów miski i miksujemy jeszcze 30 sekund dla pewności, że wszystko dobrze się połączy. Napełniamy papilotki (użyłam silikonowych, by nie marnować papierowych) masą do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20 minut, aż po naciśnięciu ciasto będzie wracało do swojego kształtu. Odstawiamy babeczki do wystygnięcia.

Różany krem maślany
  • 100g miękkiego masła
  • 220g cukru pudru
  • 2 łyżki wody różanej

Masło miksujemy na jasną puszystą masę, to może zająć kilka minut. Co jakiś czas zeskrobujemy masło ze ścianek misy. Cukier puder przesiewamy do osobnej misy. Do ubitego masła dodajemy po kilka łyżek cukru pudru i miksujemy do połączenia się składników. Powtarzamy tą czynność do zużycia całego cukru pudru. Dodajemy wodę różaną i miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto kruszymy do miski i dodajemy po łyżce kremu maślanego i mieszamy. Dodajemy krem aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku i bez problemu będzie można z niego formować kształty. Z ciasta formujemy kulki, które układamy na desce. Chłodzimy kulki przez co najmniej 30 minut w lodówce. Po tym czasie, roztapiamy kilka kostek czekolady w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Końcówki patyczków zamaczamy w roztopionej czekoladzie i wkładamy w kulki mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Lizaki ponownie chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy masę plastyczną i wycinamy z niej okręgi. Pół okręgu smarujemy kremem maślanym i przyklejamy do lizaka. Powtarzamy tą czynność, aby otrzymać róże. Pozostałe lizaki maczamy w roztopionej czekoladzie i dekorujemy kolorowym cukrem. Gotowe lizaki umieszczamy w szklance wypełnionej cukrem, aby czekolada mogła zastygnąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!