18 maja 2015

Imbirowe biszkopciki z rabarbarem

Te małe ciasteczka urzekły wszystkich nie tylko swoim wyglądem ale również smakiem. Ponownie postawiłam na połączenie ostrego smaku ciasta z rabarbarem. Ciasta są pokryte kremem maślanym i obłożone pasami rabarbaru. Dekoracja jest czasochłonna ale z pewnością zachwyci wszystkich.


Składniki (na 6 ciastek):
Biszkopty imbirowe
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 4,5 łyżki cukru
  • 4,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka startego suszonego imbiru

Rozgrzewamy piekarnik do mniej więcej 165°C. Oddzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy utworzy się piana, dodajemy cukier, łyżka po łyżce, nadal miksując. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiewamy obie mąki i imbir, i mieszamy ze sobą. Dodajemy mąki do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników. Przelewamy masę do form (ja piekłam biszkopciki w kokilkach) ze spodami wyłożonym papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię szpatułką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 8-10 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Biszkopty zostawiamy w środku do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjmujemy je z piekarnika i po ostudzeniu wyjmujemy z form. Jeśli nie małych form do ciast możecie upiec biszkopt w dużej blaszce a następnie powycinać mniejsze kształty. Jednak wtedy przygotujcie podwójną porcję ciasta.

Syrop rabarbarowy
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2-3 łodygi rabarbaru

Cukier i wodę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Nie mieszamy, by cukier się nie skrystalizował. Możemy raz na jakiś czas poruszać rondelkiem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy rabarbar pokrojony na 6-8 cm kawałki. Gotujemy aż syrop nabierze różowego koloru a w smaku będzie kwaskowaty. Wyciągamy rabarbar i odstawiamy syrop do ostudzenia.

Krem maślany
  • 100g masła w temperaturze pokojowej
  • 220g cukru pudru
  • 4-5 łyżek syropu rabarbarowego

Masło miksujemy na jasną puszystą masę, to może zająć kilka minut. Co jakiś czas zeskrobujemy masło ze ścianek misy. Cukier puder przesiewamy do osobnej misy. Do ubitego masła dodajemy po kilka łyżek cukru pudru i miksujemy do połączenia się składników. Powtarzamy tą czynność do zużycia całego cukru pudru. Dodajemy syrop po 2 łyżki. Po każdym dodaniu, miksujemy i sprawdzamy smak i konsystencję.

Ostudzone biszkopty nasączamy syropem rabarbarowym. Następnie pokrywamy je kremem maślanym. Kilka dodatkowych łodyżek rabarbaru myjemy i za pomocą skrobaczki do warzyw, kroimy go na cieniutkie plastry wzdłuż łodygi. Plasterki te smarujemy z obu stron syropem cukrowym za pomocą pędzelka. Przyklejamy do wierzchu ciasta, a nadmiar odcinamy nożyczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!