Warzywa w wypiekach już nikogo nie zaskakują. Dzięki nim wypieki są wilgotne i miękkie. Ja osobiście uwielbiam wszystkie ciasta z dodatkiem marchewki. Nadaje ciastom ciekawej tekstury, a przy tym nie przytłacza innych smaków. Te muffinki są baaardzo wilgotne i zawierają niewielką ilość cukru i tłuszczu. Idealne na wiosenny podwieczorek albo śniadanie.
Składniki (na ok 20 muffinek):
- 250g marchwi
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki goździków
- 50g mlecznej czekolady
- 50g orzechów, np. włoskich lub nerkowców
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka jogurtu
- 300ml śmietanki
- 2 łyżki cukru pudru
- Marchewki z masy cukrowej lub marcepanu
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Marchew ścieramy na tarce o grubych lub średnich oczkach. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i goździki do miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy suche składniki. Czekoladę i orzechy siekamy, ale niezbyt drobno. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z olejem, mlekiem i jogurtem w osobnej misce. Do płynnych składników dodajemy marchew i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i łączymy mieszając. Dodajemy około 2 łyżek piany z białek i mieszamy delikatnie, by rozrzedzić masę, a potem resztę piany i delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy orzechy i czekoladę i ostrożnie mieszamy, tylko by rozłożyć równomiernie dodatki. Papilotki wkładamy do formy na muffiny. Wypełniamy je ciastem i pieczemy przez około 15 minut. Kiedy muffiny ostygną, ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Dekorujemy muffiny bitą śmietaną i marchewkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!