Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Czas odkurzyć formy do bab wielkanocnych i foremki w kształcie zajączków. Babka cytrusowa jest prosta w wykonaniu a przy tym przepyszna. Smak cytrusów nie przytłacza, a dzięki sporej ilości masła w cieście, babka po prostu rozpada się w ustach.
Składniki (na keksówke lub 16 mini-babek):
Przepis z książki "Mała paryska kuchnia" R. Khoo
- 4 jajka
- 250g masła
- 250g cukru pudru
- 250g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (oryginalnie 1)
- Szczypta soli
- Skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- Sok z cytryny i cukier puder na lukier
- Cukrowe posypki
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Żółtka ubijamy z połową cukru na puszystą jasną masę. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy się już spienią dodajemy pozostały cukier po łyżce, ciągle ubijając. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i skórką z cytrusów. Masło rozpuszczamy z garnuszku. Mąkę wsypujemy do masy z żółtek i mieszamy. Następnie cienką strużką wlewamy ostudzone masło do ciasta i ciągle mieszamy do uzyskania gładkiej masy. W kilku partiach dodajemy pianę z białek mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Jeśli pieczemy ciasto w jednej formie to czas pieczenia wyniesie około 40-50 minut, jeśli w formach do mini-babek wystarczy około 18 minut. Kilka łyżek cukru pudru rozrabiamy z sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłą babkę polewamy lukrem i posypujemy cukrową posypką.
pyszna!
OdpowiedzUsuń