Puszyste amerykańskie naleśniki to idealne śniadanie dla fanów słodkości. Dzięki niewielkim modyfikacjom można uzyskać zdrowszą i mniej słodką wersję tego dania. Można je podawać zarówno na słono jak i na słodko, ja jednak jestem zwolenniczką naleśników ze słodkimi dodatkami. Moja propozycja na pyszne śniadanie to pełnoziarniste naleśniki podawane z pomarańczami i miodem.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki cukru pudru (lub mniej)
- Szczypta soli
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, przesianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- Pomarańcze
- Miód
Wszystkie składniki łączymy za pomocą rózgi kuchennej w gładką masę. Ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, najlepiej sprawdzi się patelnia teflonowa lub ceramiczna. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ok 2 łyżek ciasta. Przewracamy naleśnik kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza. Powtarzamy czynność do zużycia całego ciasta. W rondelku lub mikrofalówce podgrzewamy miód do otrzymania płynnej konsystencji. Kroimy pomarańcze w kostkę. Naleśniki podajemy z kawałkami pomarańczy i polewamy podgrzanym miodem.
Wyglądają smakowicie, ale mam pytanie czy można mąkę pełnoziarnistą zastąpić pszenną? I czy wtedy propozycje bd takie same?
OdpowiedzUsuńOczywiście można zastąpić dowolną mąką, jednak mąka pełnoziarnista pochłania więcej płynów, wiec być może trzeba będzie dodać łyżkę mleka lub dwie ;)
UsuńRozumiem, dziękuje za odp. Zabieram się za przygotowania ;)
OdpowiedzUsuń