01 lutego 2015

Tort z kremem z białej czekolady i z truskawkami

Walentynki zbliżają się coraz większymi krokami, postanowiłam zatem przedstawić wam swoją propozycję tortu walentynkowego. Nie należy on do najwymyślniejszych. Zwykły biały biszkopt, przełożony prostym kremem z białej czekolady i mascarpone oraz dżemem truskawkowym. Jednak, coraz częściej dochodzę do wniosku, że właśnie te proste ciasta smakują najlepiej. Więcej czasu jednak poświęciłam na udekorowanie tego tortu. Wykończenie i dekoracja z masy cukrowej są bardzo czasochłonne, choć jest to pewnie kwestia wprawy. Gwarantuję, że domowe wypieki są najprostszą drogą do serca ;).


Składniki :
  • 4 blaty biszkoptowe
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Pół szklanki wody
  • Słoiczek dżemu truskawkowego
  • Krem z białej czekolady
  • Masa cukrowa (fondant) - ja skorzystałam z tego przepisu
Biszkopt (na 2 wysokie blaty 18 cm):
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 9 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Rozgrzewamy piekarnik do mniej więcej 165°C. Oddzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy utworzy się piana, dodajemy cukier, łyżka po łyżce, nadal miksując. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiewamy obie mąki i mieszamy ze sobą. Dodajemy mąki do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników. Przelewamy masę do formy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 25 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i w formie upuszczamy je z wysokości mniej więcej 50 cm (cenna rada: Moje Wypieki). Zapobiegnie to opadaniu ciasta. Następnie wkładamy biszkopt ponownie do wyłączonego piekarnika i zostawiamy uchylone drzwiczki, by ostygł. Kiedy biszkopt ostygnie, delikatnie nożem oddzielamy ciasto od krawędzi tortownicy i wyciągamy z formy. Przekrawamy ciasto na pół, tak by powstały dwa równe blaty.

Krem z białej czekolady :
  • 250g mascarpone
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%
  • 100g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Mascarpone i śmietankę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę oraz cukier puder. Jeśli wolicie bardziej słodki krem możecie śmiało dodać więcej cukru.

Sok cytryny łączymy z wodą. Nasączamy nim 3 blaty biszkoptu. Na pierwszy blat wykładamy około 3 łyżek kremu, a następnie podobną ilość dżemu truskawkowego. Jeśli macie dostęp do świeżych owoców, dżem można zastąpić frużeliną truskawkową. Na warstwę dżemu kładziemy kolejny blat i powtarzamy te czynności do wykończenia składników. Następnie pozostały krem rozprowadzamy na powierzchni tortu, wygładzając wszystkie krawędzie. Wkładamy tort do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce) na około 30 minut. Masę cukrową rozwałkowujemy na około 5mm i układamy na schłodzonym torcie. Wygładzamy krawędzie. Z pozostałej masy wycinamy serduszka, które przyklejamy do tortu za pomocą resztek kremu z białej czekolady. Część masy można zabarwić na różowo lub czerwono i wyciąć z niej serduszka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!