20 września 2015

Korzenne tartaletki z jabłkami

Kolejny wypiek z jabłkami. Tym razem na kruchym spodzie z przyprawami korzennymi w formie tartaletek. Z resztek ciasta i jabłek przygotowałam mini jabłuszka, które świetnie sprawdzą się jako deser podczas przyjęcia.


Składniki (na 6 tartaletek plus kilka małych jabłuszek):
  • 200g mąki pszennej
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • Szczypta soli
  • 200g jabłek
  • 1/3 szklanki wody
  • kilka łyżek cukru, do smaku

Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem, solą, cynamonem i goździkami. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko nożem. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Staramy się zagnieść ciasto jak najszybciej, im dłużej będziemy je zagniatać tym będzie twardsze. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 0,5 godziny godzinę.

W tym czasie zajmujemy się jabłkami. Obrane jabłka kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpadną. Potem dosładzamy je według własnego uznania i odstawiamy do ostygnięcia.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formy do tartaletek smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1,5 cm. Wycinamy kółka niewiele większe od foremek i przekładamy je do formek. Dokładnie przyklejamy ciasto do brzegów form i odcinamy jego nadmiar. Nie martwcie się jeśli w którymś miejscu będzie dziura, po prostu weźcie kawałek ciasta i ją zaklejcie. Ciasto na dnie formy nakłuwamy widelcem, by nie wybrzuszało się podczas pieczenia. Pieczemy przez ok 4-5 minut. W tym czasie wycinamy dowolne wzorki z pozostałego ciasta. Następnie do kruchych spodów nakładamy jabłka i dekorujemy je według własnego uznania. Całość pieczemy do zrumienienia ciasta, mniej więcej 15 minut.

Jeśli chodzi o mini jabłuszka, to przygotowujemy malutkie foremki do babeczek. Wykładamy je cienko rozwałkowanym ciastem. Nakładamy do środka jabłka i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Dobrze jest skleić warstwy ciasta przy pomocy wody. Dokładnie dociskamy brzegi, wycinamy mały otwór w środku. Z ciasta wycinamy ogonek i listek, i przyklejamy je do wierzchu ciastka. Całość pieczemy w 180°C do zarumienienia ciasta, czyli ok 10 minut.

6 komentarzy:

  1. Wow, ale śliczne! Az szkoda zjadać :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Nie szkoda, bo smakują co najmniej równie dobrze jak wyglądają ;)

      Usuń
  2. rewelacyjnie wyglądają i jestem pewna-smakują wybornie! chętnie zjadłabym taką babeczkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!