Kolejne owoce jakie wzięłam na warsztat: porzeczka. Do wykonania tego ciasta użyłam czerwonej porzeczki, ale równie dobrze można wykorzystać białe czy czarne. To ciasto, składa się z biszkoptowego spodu, porzeczkowej pianki i galaretki z owocami. Jest bardzo kwaśne i świetnie się sprawdzi w upalne dni.
Składniki (na blachę 20x20 cm):
Biszkoptowy spód
- 3 jajka
- Szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Rozgrzewamy piekarnik do mniej więcej 165°C. Oddzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy utworzy się piana, dodajemy cukier, łyżka po łyżce, nadal miksując. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiewamy obie mąki i mieszamy ze sobą. Dodajemy mąki do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników. Przelewamy masę do formy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię szpatułką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-15 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i w formie upuszczamy je z wysokości mniej więcej 50 cm (cenna rada: Moje Wypieki). Zapobiegnie to opadaniu ciasta. Następnie wkładamy biszkopt ponownie do wyłączonego piekarnika i zostawiamy uchylone drzwiczki, by ostygł. Jeśli biszkopt jest zbyt wysoki i pozostałe warstwy mogłyby się nie zmieścić w formie, przycinamy delikatnie jego wierzch.
Porzeczkowa pianka- 250g porzeczek
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki wody
- 300ml śmietanki
Porzeczki przekładamy do rondelka, dodajemy wodę i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1 łyżce wody i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy. Przecieramy owoce przez sitko i ponownie podgrzewamy, by odrobinę zgęstniały. Żelatynę zalewamy pozostałą łyżką wody, a gdy napęcznieje dodajemy do porzeczek i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy owoce już ostygną, ubijamy śmietankę. Do bitej śmietany dodajemy owoce i całość miksujemy. Masę przekładamy na biszkopt i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Galaretka- 1 opakowanie galaretki o smaku czarnej porzeczki
- 350ml wody
- ok 50g porzeczek
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, zmniejszając ilość wody (u mnie z 500ml na 350ml). Kiedy przestygnie, delikatnie przelewamy ją na zastygniętą piankę. Na cieście układamy porzeczkę i odstawiamy całość do lodówki, aż galaretka stężeje. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!