25 lipca 2015

Porzeczkowa kostka

Kolejne owoce jakie wzięłam na warsztat: porzeczka. Do wykonania tego ciasta użyłam czerwonej porzeczki, ale równie dobrze można wykorzystać białe czy czarne. To ciasto, składa się z biszkoptowego spodu, porzeczkowej pianki i galaretki z owocami. Jest bardzo kwaśne i świetnie się sprawdzi w upalne dni.


Składniki (na blachę 20x20 cm):
Biszkoptowy spód
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Rozgrzewamy piekarnik do mniej więcej 165°C. Oddzielamy żółtka i białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy utworzy się piana, dodajemy cukier, łyżka po łyżce, nadal miksując. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiewamy obie mąki i mieszamy ze sobą. Dodajemy mąki do masy jajecznej i delikatnie mieszamy szpatułką jedynie do połączenia się składników. Przelewamy masę do formy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię szpatułką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 10-15 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i w formie upuszczamy je z wysokości mniej więcej 50 cm (cenna rada: Moje Wypieki). Zapobiegnie to opadaniu ciasta. Następnie wkładamy biszkopt ponownie do wyłączonego piekarnika i zostawiamy uchylone drzwiczki, by ostygł. Jeśli biszkopt jest zbyt wysoki i pozostałe warstwy mogłyby się nie zmieścić w formie, przycinamy delikatnie jego wierzch.

Porzeczkowa pianka
  • 250g porzeczek
  • 4 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 300ml śmietanki

Porzeczki przekładamy do rondelka, dodajemy wodę i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1 łyżce wody i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy. Przecieramy owoce przez sitko i ponownie podgrzewamy, by odrobinę zgęstniały. Żelatynę zalewamy pozostałą łyżką wody, a gdy napęcznieje dodajemy do porzeczek i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Zdejmujemy rondelek z palnika i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy owoce już ostygną, ubijamy śmietankę. Do bitej śmietany dodajemy owoce i całość miksujemy. Masę przekładamy na biszkopt i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.

Galaretka
  • 1 opakowanie galaretki o smaku czarnej porzeczki
  • 350ml wody
  • ok 50g porzeczek

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, zmniejszając ilość wody (u mnie z 500ml na 350ml). Kiedy przestygnie, delikatnie przelewamy ją na zastygniętą piankę. Na cieście układamy porzeczkę i odstawiamy całość do lodówki, aż galaretka stężeje. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!