25 czerwca 2015

Truskawkowo-poziomkowa galette

Kolejny prosty przepis z owocami. Galette to prosta rustykalna tarta, którą piecze się bez formy. Jej przygotowanie nie jest czasochłonne ani nie wymaga dużego nakładu pracy. Można ją zrobić z dowolnymi owocami. Ja zdecydowałam się na truskawki i poziomki, gdyż nasz ogród w nich tonie.


Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ok 500g owoców
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 mało jajko + 1 łyżeczka zimnej wody
  • 1 łyżka cukru do posypania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy wodę. Jeśli ciasto nadal się nie klei dodajemy więcej wody. Staramy się zagnieść ciasto jak najszybciej, im dłużej będziemy je zagniatać tym będzie twardsze. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 170°C. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z brązowym cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto rozwałkowujemy na mniej więcej okrągły placek o grubości ok 2 cm. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy owoce i zawijamy brzegi do środka. Brzegi smarujemy jajkiem rozmąconym z łyżeczką zimnej wody i posypujemy cukrem. Pieczemy przez 20-25 minut, lub aż brzegi ładnie się zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!