Biała czekolada i żurawina to jedno z najlepszych połączeń. Kruche i delikatne ciasteczka z tymi dodatkami są idealne na zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty i dobrą książką. Przepis pochodzi z bloga Czekolada-utkane. Ja jednak pokusiłam się na kilka modyfikacji. Spróbujcie zamienić białą czekoladę na mleczną, a żurawinę na rodzynki, równie pyszna wersja tych ciasteczek
Składniki (na około 20 ciasteczek):
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 80g masła w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- ok 80g białej czekolady
Mąkę, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiewamy do miski i łączymy. Siekamy białą czekoladę na niezbyt drobne kawałki. Siekamy również suszoną żurawinę, lub można dodać całe owoce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka, esencję waniliową oraz śmietanę i ponownie miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy przesianą mąkę do naszej masy i miksujemy do uzyskania konsystencji kruszonki. Wsypujemy czekoladę i żurawinę, a następnie wszystko mieszamy łopatką by dodatki rozłożyły się równomiernie w cieście. Całość zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez ok 30 minut. Jeśli ciasto nie klei się wystarczająco wystarczy dodać odrobinę więcej śmietany.
Rozgrzewamy piekarnik do ok 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy. Wykrawamy z niego ciasteczka. Uwaga! Ciasto podczas pieczenia delikatnie się rozleje, więc nie wycinamy zbyt wymyślnych kształtów. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 8-10 minut, w zależności od grubości ciasteczek. Ciasteczka studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza. Mam nadzieję, że zajrzysz tu ponownie!